• Hier werken experts voor jou
 • Beste prijs garantie
 • Snellere levering
 • Groots assortiment

Gebruik van relatiegeschenken onderzocht

Gebruik van relatiegeschenken onderzocht

Het effect en gebruik van relatiegeschenken onderzocht..


Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar relatiegeschenken en hun effect op zowel de gever als de ontvanger. Over het algemeen zijn de resultaten positief en suggereren ze dat relatiegeschenken een effectieve manier kunnen zijn om relaties te versterken en de merkbekendheid te vergroten

Internationale onderzoeken naar relatiegeschenken.


Een onderzoek uitgevoerd door de Promotional Products Association International (PPAI) wees uit dat bijna 90% van de ontvangers van relatiegeschenken zich het merk nog herinnert, en meer dan de helft van hen de naam van het bedrijf kan noemen zonder de geschenken te zien. Bovendien rapporteerde meer dan 80% van de ontvangers een positieve houding ten opzichte van het bedrijf dat hen het geschenk gaf.


Een ander onderzoek, uitgevoerd door de British Promotional Merchandise Association, toonde aan dat relatiegeschenken de perceptie van de ontvanger over het bedrijf positief kunnen beïnvloeden. Het onderzoek wees uit dat 79% van de ontvangers zich meer gewaardeerd voelde door het bedrijf dat hen een geschenk gaf, en 56% zei dat hun perceptie van het bedrijf positief was veranderd.


In 2019 heeft het Platform Promotionele Producten (PPP), een Nederlands kennisplatform voor relatiegeschenken en promotionele producten een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van relatiegeschenken, genaamd "De kracht van relatiegeschenken".


De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek naar bedrukte relatiegeschenken zijn: • Herinneringseffect: 94% van de ontvangers kan zich het merk herinneren van het ontvangen relatiegeschenk.

 • Merkperceptie: 60% van de ontvangers heeft een positievere perceptie van het merk na het ontvangen van een relatiegeschenk, terwijl slechts 3% een negatievere perceptie heeft.

 • Positieve associaties: 82% van de ontvangers voelt zich gewaardeerd door het ontvangen van een relatiegeschenk, en 80% ziet het als een blijk van waardering van het bedrijf.

 • Klantloyaliteit: 69% van de ontvangers is geneigd om vaker zaken te doen met het bedrijf dat het relatiegeschenk heeft gegeven, terwijl 70% van de ontvangers het bedrijf zou aanbevelen aan anderen.

 • Geschenkvoorkeuren: De meest gewaardeerde relatiegeschenken zijn praktische geschenken zoals schrijfwaren, technologie-accessoires en dranken.

 • Invloed op verkoop: Het geven van relatiegeschenken heeft een meetbaar positief effect op de verkoop, met 17% van de ontvangers die meer geneigd zijn om een product of dienst te kopen na het ontvangen van een relatiegeschenk.


Gaan we dieper in op de uitkomsten van de onderzoeken naar bedrukte relatiegeschenken dan leren we 3 dingen.


Relatiegeschenken = Merk- en naamsbekendheid vergrotend.


1  Ten eerste blijkt uit de onderzoeken dat relatiegeschenken effectief zijn om de merkbekendheid te vergroten. Door een geschenk te geven dat relevant is voor het bedrijf of de industrie, kunnen bedrijven zichzelf positioneren als experts in hun vakgebied en top-of-mind blijven bij de ontvanger. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het geschenk wel van goede kwaliteit moet zijn, anders kan dit juist negatief werken voor de merkreputatie.


Relatiegeschenken = Relaties versterkend.


2  Ten tweede tonen de onderzoeken aan dat relatiegeschenken de relaties met klanten en partners kunnen versterken. Een persoonlijk geschenk kan bijdragen aan een positievere houding ten opzichte van het bedrijf en een gevoel van waardering creëren bij de ontvanger. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verbeterde klanttevredenheid en loyaliteit. Ook kan een relatiegeschenk helpen om een gesprek op gang te brengen en de relatie tussen de partijen te versterken.


Relatiegeschenken = Timing en relevantie is belangrijk.


3 Ten derde benadrukken de onderzoeken het belang van relevantie en timing. Het geschenk moet relevant zijn voor de ontvanger en passen bij de gelegenheid. Het kan bijvoorbeeld relevant zijn dat een bedrijf zijn duurzaamheid of milieu bewustziujn laat zien, door te kiezen voor duurzame relatiegeschenken. Een onpersoonlijk of ongepast geschenk kan juist een negatief effect hebben op de relatie. Ook is de timing belangrijk, een geschenk dat te laat komt of te vroeg kan de impact verminderen.


Dat zijn positieve uitkomsten, maar welke vragen zijn er gesteld?  


Enkele veelvoorkomende onderzoeksvragen bespreken die in deze studies zijn gebruikt:


1. Herinneringseffect: Wordt het merk onthouden door de ontvanger na het ontvangen van een relatiegeschenk?


2. Merkperceptie: Verandert de perceptie van het merk bij de ontvanger na het ontvangen van een relatiegeschenk?


3. Positieve associaties: Welke positieve associaties worden geassocieerd met het merk na het ontvangen van een relatiegeschenk?


4. Klantloyaliteit: Verbetert de loyaliteit van klanten na het ontvangen van een relatiegeschenk?


5. Geschenkvoorkeuren: Wat zijn de voorkeuren van ontvangers als het gaat om relatiegeschenken?


6. Invloed op verkoop: Heeft het geven van relatiegeschenken een meetbare invloed op de verkoop of op de zakelijke resultaten?


Deze vragen richten zich op verschillende aspecten van de effectiviteit van relatiegeschenken, zoals de merkbekendheid, klanttevredenheid, loyaliteit en verkoopresultaten. Door deze vragen te stellen en de antwoorden te analyseren, kunnen bedrijven beter begrijpen hoe relatiegeschenken hun bedrijf kunnen beïnvloeden en hoe ze deze effectiever kunnen inzetten om hun doelen te bereiken.


Conclusie, relatiegeschenken zijn effectieve marketing tools.


Kortom, de onderzoeken tonen aan dat relatiegeschenken effectieve marketingtools zijn, maar het is belangrijk om zorgvuldig te selecteren en te plannen om het beste resultaat te behalen. Het succes van een relatiegeschenk hangt af van verschillende factoren, zoals de relevantie, kwaliteit en timing, en deze moeten allemaal worden overwogen bij het plannen van een relatiegeschenk campagne.


Vragen? sales@zintuig.nl of bel naar +31(0)35-6956000.Hulp nodig bij het kiezen?

Wij zijn er om je te helpen

Servicemedewerker

Wat je geeft krijg je terug! = ons motto en belofte
Dus wij geven jou nog even de voordelen van zaken doen met Zintuig;

 • Gratis verzending
 • Gratis digitaal voorbeeld
 • Gratis advies en ervaring sinds 1999
 • Persoonlijke service
 • Super snelle levering
 • Beste prijsgarantie
 • Een gigantisch assortiment
 • Altijd wel een mogelijkheid nog iets te regelen waar anderen afhaken
 • Wij gaan ervoor jou als vaste klant welkom te heten, net zoals de honderden die je voor gingen